A vízböjt különösen hatékony módszer arra, hogy megszabadulj a dohányzás, az alkohol- és általában a drogfogyasztás iránti függőségtől, valamint az ételfüggőségektől, így leküzdöd a cukor, a koffein, a csokoládé és az ízfokozók stb. iránti függőségeidet… Sajnos a lista szinte végtelen.

A függőségek mind fizikai mind emocionális elemekből tevődnek össze. Fizikálisan, a függőséget kiváltó anyagok olyan változásokat okoznak a biokémiai folyamatokban, amelyek testedet arra késztetik, hogy a homeosztázis – vagyis az anyagcsere stabilitása – fenntartására szervezeted az adott anyagból egyre többet igényeljen. Emocionálisan a függőséget kiváltó anyagok az ételhez, italhoz vagy drogokhoz való viszonyulásod módját manipulálják azzal, hogy hatást gyakorolnak az egódra, felerősítik azt a benne meglévő hajlamot, hogy környezetedben lévő tárgyakhoz ragaszkodj (több információ itt).  Röviden, azt érzed, hogy szükséged van az adott anyagra. Ismerős?

Túl gyakran a függőségek azzal végződnek, hogy egy lefelé tartó spirálba rántják az embert, amelyből láthatóan nincs kiút…

A vízböjt a függőség felszámolásakor mint egy „reset” (újraindító) gomb működik. Mivel a vízböjt tested gyógyító metabolizmusát katalizálja és a méregtelenítés természetes folyamatát intenzívebbé teszi, ennek hatására a függőséget kiváltó biokémiai ciklusok rövidesen megszakadnak. Ez az ún. „cold turkey” – az azonnali és teljes elvonási kúra. Tehát az elvonás kellemetlen tüneteinek enyhítésére rendszerint beválik az a megoldás, hogy már a vízböjt megkezdése előtt tudatosan törekszünk a függőséget okozó anyagok fogyasztásának csökkentésére. A legtöbb ember számára ez mindössze annyit jelent, hogy étrendjében igyekszik a túl sok kávé vagy cukor bevitelét elkerülni.

Ha a vízböjt célja kifejezetten egy komolyabb függőség felszámolása, akkor különösen fontos a vízböjtöt megelőzően az adott anyag fogyasztásának csökkentése. Nem fogok hazudni. Az elvonási tünetek elkerülhetetlenek – ezt az árat minden függőség esetén meg kell fizetni. A tünetek gyakran tisztán emocionálisan nyilvánulnak meg, az adott anyag iránti sóvárgás formájában. Természetesen az elvonásnak lehetnek fizikai tünetei is. Ezek inkább kellemetlenek, fejfájást, émelygést, homályos látást és komoly hangulatváltozásokat okoznak, de ritkán veszélyesek.*

A siker esélyének maximalizálása céljából határozottan azt javasolom, hogy bárki, aki komoly függőségektől szenved – legyen az drog, alkohol vagy étel – konzultáljon szakértővel és aztán egy mentornak a felügyelete alatt tartson vízböjtöt. Ez különösen az étkezési zavarokkal szenvedőkre érvényes. Ha okosan valósítjuk meg, a vízböjt biztosan enyhíti és idővel segíti az étellel kapcsolatos problémák megoldását. Ugyanakkor egy étel problémákkal küszködő személy akaratlanul is nagyon könnyen követhet el hibákat vízböjtje során, tévesen értelmezve a böjtölés lényegét és céljait, ami valójában a böjt egészségtelen manipulációjához, és így állapota romlásához vezethet. Ennek számos módja lehet, jó példa erre, ha valaki túl ambiciózus böjt megvalósítását kísérli meg, és éppen emiatt a böjtje kudarcba fullad. Vagy a kudarc egyszerűen abból a tényből fakad, hogy a vízböjt idején végrehajtott étel önmegtartóztatás túlságosan hasonlít magára a betegségre – bizonyos étkezési zavaroknál, például az anorexiánál, a túlevést vagy falási rohamokat követő koplalás során az étel megvonása egyfajta félresikerült vagy szerencsétlen böjtölésként fogható fel. A böjtölés folyamán felmerülő rendkívül sok potenciális buktató miatt nem győzőm elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az, hogy amíg kellő tapasztalatra teszel szert, lehetőség szerint az első néhány (háromnapos) vízböjtöt ne önállóan, hanem lehetőleg elvonulások során és egy mentor segítségével éld meg. Ily módon nemcsak az esetleges kudarcok kerülhetőek el, hanem menetközben az átéltek megértése is mélyebbé és teljesebbé válik, az élmények feldolgozásához is segítséget kapsz.

Miután tested az addiktív anyagoktól megtisztult, az endokrin/hormonális rendszered esélyt kap arra, hogy a vízböjt hátralévő szakaszában teljesen visszanyerje egyensúlyát. Más szavakkal, mivel ezalatt az idő alatt semmit sem fogyasztasz (kivéve tiszta vizet 🙂), semmilyen külső tényező sem befolyásolhatja azt, amiről a tested már tudja, hogy neked a legjobb. Ez a hormonális „reset” képesség az egyik oka annak, hogy egyébként a vízböjt rendkívül széleskörű és eltérő problémák megoldására alkalmas, mint például, a meddőség, inzulin intolerancia, 2-es típusú cukorbetegség, nem is említve a krónikus elhízást (feltételezve a böjt utáni egészséges étrendet) és anyagcsere miatti soványságot.

A böjt szükséges időtartamának meghatározásakor tisztázni kell, hogy a függőség milyen konkrét anyaghoz kapcsolódik és milyen mértékű a függőség. Amennyiben a böjtölés sikeres, képes leszel megtapasztalni az anyag valódi természetét. A vízböjtöt követően az alkoholt méregnek, a dohányt kártékonynak, a finomított cukrot betegesen édesnek fogod érezni. Természetesen, súlyos függőség esetén az a legjobb, ha teljesen kerülöd az adott anyagot – bár egy sikeres vízböjtnek mérsékelnie vagy éppen megszüntetnie kell a visszaesés vagy a rossz szokásokhoz, függőségekhez való visszatérés hajlamát. Egyszerűen képes leszel az anyatermészet ajándékait élvezni anélkül, hogy bármi másra szükséged lenne. Az egyszerű étel ajándékát. Magának az életnek az ajándékát. A fizikai és emocionális függőség láncaitól való megszabadulás örömét.

Mi lehet ennél jobb?

__________________________________

*Néhány drog, mint az alkohol, benzodiazepinek (pl. Xanax, Valium) és több ópium származék (pl. Methadone) komoly komplikációkat okozhatnak, akár halált is, ha a méregtelenítés túl gyors. Súlyos függőség esetén a böjt előtt MINDIG konzultálj orvosoddal!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s