A vízböjt alatt az egyik legkedveltebb elfoglaltságom, hogy találjak a természetben egy helyet és egyszerűen leüljek, ne csináljak semmit, csak legyek, figyeljem a környezetem, tudatos és jelen maradjak. Hamar eggyé válok önmagammal és a környező világgal. Az idő eltűnik… Ennek a kapcsolatnak a megtapasztalása felébreszti a szeretet érzését…

Szeretem azt, ahogyan a vízböjt hat a tudatra. A nyilvánvaló fizikai előnyökön túl ezek azok a tudati és lét állapotunkban bekövetkező változások, amiért, legalábbis én, a böjtöt nagyon várom.

A vízböjt lehetőséget teremt arra, hogy megtapasztaljuk a létezésnek egy olyan egyszerű állapotát, amely mentes a mindennapi életünkre jellemző viharos gondolat özöntől. Az elménket állandóan bántalmazó (és általában értelmetlen) locsogás mellőzésével tudatállapotunk kitisztul, olyan érzés, mint amikor a vidéket betakaró köd felszakad, feltárul a tágas kék égbolt, és a tájkép minden részlete a maga szépségében láthatóvá válik. Van a tágasságnak valóban egy megfogható érzése: ez az, ami szétterjed a bensődben. Annak érzete, hogy képes vagy lélegezni. Az élet érzete és létezés megbecsülése.

A legtöbb embernél a tudatnak ez a tiszta állapota akár spontánul, akár meditáció útján csak ritkán nyilvánul meg. Miközben a vízböjt alatt végül is ez a tiszta tudatállapot egy könnyű normává válik, melyen keresztül megtapasztalod önmagad és a körülötted lévő világot.

Miért?

Először azt kell, hogy mondjam, az vagy, amit eszel. Ez teljesen igaz, amit eszel, valóban meghatározza mind fizikailag mind lelkileg, hogy ki vagy. Azonban azzal, hogy semmit sem eszel egy lépést teszel előre. Teljesen megszabadítod magad a definícióktól. Az ételhez való kötöttség alóli felszabadulás képessé tesz arra, hogy megtapasztald magadban, hogy ki vagy, amikor más tényezők nem befolyásolnak. Megtalálod mélyebb, igaz önmagad.

Másodszor, tapasztalataim szerint, a ketózis útján történő zsírégetés (lásd az egy napos vízböjt és a három napos vízböjt) biztosan hatást gyakorol a tudatállapotodra. Biokémiai szempontból ez egy különösen tiszta égetés, melynek anyagcseréje csak széndioxidot és vizet termel. Ez az égés lassúbb, mint a cukrok és a keményítők égetése – ezek anyagcseréje hatékonyabban mobilizálja a stressz helyzetek kezeléséhez szükséges gyors energetikai igényeket. Más szavakkal, ahogyan a ketózis fizikai biokémiai jellemzői a lassú és tiszta égetésben megmutatkoznak, úgy spirituálisan is megnyilvánulnak abban, ahogyan a böjt folyamán ténylegesen megtapasztalod önmagad.

Vajon megtapasztalod-e az első vízböjtöd során ezeket a mélyebb, tisztább tudatállapotokat? Valószínűleg nem. Időt igényel a fizikai alkalmazkodás, a gyors és könnyű átállás a ketózis anyagcseréjére – és ez csak gyakorlat útján, ismételt vízböjtöléssel valósítható meg. Ráadásul az első néhány vízböjtöd inkább az egóddal és az étellel kapcsolatos függőségeiddel szembeni harc jegyében folyik majd. Amíg ezek a problémák nem rendeződnek, nagyobb annak a valószínűsége, hogy a böjtölés inkább a tudatállapotod szűkülését és nem tágulását fogja eredményezni. Éppen ez is megmutatja, hogy az egó általában hogyan befolyásolja a tudatállapotot: elszigetel mélyebben rejlő önmagadtól és a külső világtól. Következésképpen valószínűbb, hogy az első néhány böjt során bezárva és korlátolva fogod magad érezni. Hidd el, megéri a kitartást!

Sokan, amikor a vízböjtre mint egy spirituális diszciplínára gondolnak, úgy vélik, hogy a vízböjt az ön-megvetés vagy a test megbüntetésének egyik eszköze. Az egészséges megközelítés szerint azonban semmi nem áll ennyire távol az igazságtól! A vízböjt a szabadság ünneplése, és ezen a szabadságon keresztül, egy út, hogy hozzájuss önmagad mélyebb megismerésének kulcsához. Ezzel a kulccsal eljutsz a szeretet megtapasztalásához, mert a szeretet minden, ami megmarad, miután kioldanak a mindennapi emberi tudatosságot korlátozó béklyók. Ezzel a kulccsal talán valami revelációhoz hasonlót fogsz tapasztalni – nem kell Mózesnek vagy Jézusnak lenned, hogy a böjt során bepillantást nyerj ömagadba!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s