Rengeteg diéta létezik, különböző technikák és divatok a méregtelítésre. Sok közülük tényleg segít, de ha komolyan akarod a megtisztulást, akkor erre a leghatékonyabb módszer a vízböjt (valamint a száraz böjt).

Miért? Azért, mert csak egy zéró kalóriás fogyasztás fenntartásán keresztül tudod megnyitni tested gyógyító anyagcseréjét. Ez két lépésben történik. A tisztítás első szintje azután kezdődik el, hogy tested az utolsó táplálék felvétel emésztését befejezte. Ezt jelentősen befolyásolja, hogy mit eszel. Míg a gyümölcsök és a zöldségek emésztése egy vagy két órát tart, a húsoké sokkal több időt igényel – akár egy egész napot vagy kettőt. Mihelyt a normálisan az emésztésre fordított energia felszabadul, tested a méregtelenítésre fogja azt felhasználni. A tisztítás második, mélyebb szintje azután indul el, amikor testedben megkezdődik a ketózisnak nevezett zsírégető anyagcsere, ami akkor következik be, miután glikogén készleteid kimerültek (részletes leírását lásd az egy napos vízböjtnél és a három napos vízböjtnél).

Más módszerek kétségkívül serkentik meghatározott belső szervek méregtelenítését. A citrom- és narancsfélékből álló diéták például a májra koncentrálnak. Ugyanakkor, ha nem egy bizonyos szerv megerősítésére vagy működési hatékonyságának növelésére van szükséged, akkor ezek a megközelítések nem az alap probléma megoldását célozzák.  A mérgek vagy toxinok, melyek végső soron a betegségek okozói, elsősorban a test zsírszöveteiben és nem a belső szervekben tárolódnak, nem onnan szabadulnak fel – tehát a zéró kalóriás fogyasztáson keresztüli zsírégetés az egyetlen lehetséges módja annak, hogy megszabadulj tőlük.

Ha nem az emberi civilizációtól távol élsz, a levegő, melyet belélegzel, tele van karcinogén anyagokkal. Ha vizet nem egy friss hegyi forrásból iszol, a folyadék, mely tested 70%-át alkotja, tele van klórral, fogamzásgátló tablettákból származó, újra feldolgozott hormonokkal, említést sem téve az ipari szennyező anyagok bőségéről. Ha nem kizárólag bio ételeket fogyasztasz, akkor táplálékod rovarirtókkal és műtrágyákkal szennyezett. Ha húst és tejtermékeket eszel, nagy volumenű antibiotikum és mesterséges növekedési hormonok bevitelére számíthatsz. Ha nem tudod teljesen mellőzni a nyugati gyógyszereket, az allopatikus orvoslás keserű piruláit is hozzáteheted ehhez a riasztó felsoroláshoz. Végeredményben minden gyógyszer méreg – ezért van, hogy a túladagolás megölhet! Nézzünk szembe azzal, hogy az emberiség mérgezi magát a bolygóval együtt. Tényleg hiszel abban, hogy Te mindezt elkerülheted?

Tény az, hogy tele vagy szennyel.

Ez sokkol téged? Remélem igen! Tetszik vagy nem, életed egy bizonyos pontján szükséged lesz a méregtelenítésre. Csak az a kérdés, mikor jön el ennek az ideje. Tény, hogy az emberi test hihetetlenül rugalmas és általában egy fél élettartam alatt érik el a zsírsejtek a méreggel való telítettség állapotát. Ezt követően azonban mint a vízzel telített hajó, eléred azt a pontot, ahonnan már nincs már visszatérés. A hajó elkezd süllyedni. Tested már nem képes tovább biztonságosan tárolni a felhalmozott mérgeket, így azok elkezdenek testedben szabadon cirkulálni. A többséghez hasonlóan megteheted, hogy nem veszel tudomást a kialakult helyzetről és megvárod, amíg a betegség lesújt rád. Ebben az állapotban azonban gyakorta már túl késő. Vagy most elkezdheted.

Amikor fiatalabb voltam a méregtelenítés gondolata fel sem merült bennem. Olyasmi volt számomra, mint valami, amit a neurotikus egészség megszállottjai csinálnak. Később kipróbáltam a vízböjtöt és sokkolt, amikor távozni láttam testemből a szennyet. A leheletem bűzlött. A verítékem bűzlött. A vizeletem bűzlött. A nyelvem tésztaszerűen fehér lett és szó szerint habzott, néhány napon át szájamban egy keserű, fém íz keltődött. Az egész undorító volt. És éppen azért, mert ennyire undorító volt, rájöttem arra, hogy mennyire volt megszabadítani magam ezektől a mérgektől.  

Ettől kezdve megbecsültem testem azzal, hogy böjtölök. Jártasságot szerezve egyre jobban össze tudtam a hangolni a böjtölést testem belső szükségleteivel. Veled is ez fog történni. A tested elkezd hozzád beszélni, és amikor eljön a böjt ideje belső késztetéseket fogsz érezni. Ezt nem kell erőltetni. Ezt nem kell a naptárban előre megtervezni. Tudni fogod, mikor jön el ennek az ideje. Egyre inkább örömmel várod majd a böjtölést.

A tested szeretni fog emiatt.

Viszonzásul szeretni fogod a tested.