A vízböjt a maga egyszerűségében nagyszerű. A böjt alatt vizet iszol, és csak vizet. Semmi étel. Semmi lé. Semmi kalória. Az egyszerű víz kiváltja azt a csodálatos anyagcserét, mely tested megtisztítja, méregteleníti, hozzájárul a legmélyebb fizikai és lelki gyógyuláshoz. Ez valami olyasmi, ami nekünk mint emberi szervezeteknek a rendeltetésünk. Ez valami olyasmi, amit meg kell tennünk életünk során egészségünk kiteljesítése céljából. Ugyanakkor a mi modern, táplálékban és gyógyszerekben bővelkedő korunkban elfelejtkeztünk a böjt ősi szokásáról. Túl könnyű bekapni egy pirulát és folytatni életünket, de a daganatos és egyéb krónikus betegségek aránya soha nem volt ilyen magas…

Itt az ideje a felébredésnek, hogy emlékezzünk a gyökereinkre és gyógyuljunk.

Megrémít az a gondolat, hogy minden ételt megtagadjál magadtól? Ez OK, ez csak természetes. A vízböjt a félelmeidre és az egódra egyaránt hatást gyakorol ugyanúgy, ahogyan fizikailag a testedet befolyásolja. De bízzál bennem, az első lépés a legnehezebb. Egy kis gyakorlattal és tapasztalattal a vízböjt tényleg örömmé változik, melynek forrása a saját tested és a lelked iránti szeretet (több infó itt).

Igen, valami, amit nem félelemből, hanem szeretetből csinálsz…

Segíteni az első lépés a megtételét – ez az egyik oka annak, hogy vízböjt elvonulásokat szervezek. Néhány napra kiszakadni a mindennapi életből segíthet abban, hogy elfeledkezz a szokásos gondokról, szabadon figyeld a tested és a lelked mélyén bekövetkező változásokat. Nem érdemled ezt meg? Ugyanilyen fontos, hogy az első néhány böjtnél támogatást kaphatsz társaidtól, akik valamennyien szintén ugyanebben a hajóban utaznak. Az elvonulás biztonságos és nyugodt környezete hasonlóképpen eltávolítja az ételek kísértését…

A vízböjt nem egy léböjt. Minden vonatkozásban sokkal erőteljesebb, mivel csak a testünktől való abszolút kalória megvonás képes teljesen felszabadítani az emberi test gyógyító metabolizmusát. Ez részletesebben a 36 órás vízböjt és a 3 napos vízböjt cikkekben kerül kifejtésre.

A különböző időtartamú vízböjtök eltérő célokat szolgálnak mind fizikai, mind spirituális értelemben. Minden egyes időtartam sajátos felkészülést igényel magára a böjtre és hasonlóképpen visszatérést a normál étkezési rendhez. A különböző típusú vízböjtök felsorolása, valamint a vízböjt elmélyítésének gyakorlataival foglalkozó anyagok itt találhatóak.

Pontoson miből áll a vízböjt?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Sziasztok,

  Kérdés: böjt alatt lehet sportolni?
  Ha igen, ki hogy bírja?

  Köszi
  Tomu

  1. Kedves Tomu,
   Jó kérdés. Persze attól függ, hogy “sportolni” mint jelent :-).
   Tapasztalásom szerint jó sportolni (futni) a 24-órás böjtig. Sőt, a böjtös állapot elősegítheti a hatékonyabb metabolizmust
   (lásd itt).
   Miután a böjt alatt a glikogén elfogy (24 óra után), vigyázni kell az intenzív sportolásra, mert üzemanyagként felhasználja a tested az izmaidat – uyganolyan mint egy rosszul tervezett maratonon.
   Nekem a szabály az, hogy ha böjt alatt terhelésként érzem a sportolást (túlságosan dobog a szívem, vagy lihegek), akkor úgy lecsökkentem az intenzítást amíg nem érzem, hogy fenntartható. Böjt alatt az alacsonyabb intenzításu sportolás lehetséges, mert így gyakorlással a tested főleg a zsírt égetheti minimális izomvesztegetéssel. Abban a pillanatban pedig, hogy az anaerobikus küszöbön állsz nincs más választás a testednek: kell a szénhídrátos üzemanyag. A glikogén elfogyása után ez csak az izomtól jöhet. Nem egy jó ötlet!

  1. Kedves Antal!
   Egy 24-36 órás vízböjt után nem kell változtatni az étrendjünket úgy, mint hosszabb böjtök után. Egy nap alatt nem “kapcsolódik ki” az emésztési rendszerünk. Inkább az történik, hogy pihen az emésztési rendszerünk, de még mindig készen áll a következő ételre. Így problémamentesen lehet folytatni az evést az egy napos böjt után.
   Minden jót,
   Tallis

 2. Üdvözletem! Azt szeretném megtudni, hogy a 24 – 36 órás víz böjtöt milyen idő intervallumban kell használni? Egy évben többszőr, havonta 2x vagy hetente? Előre is köszönöm a választ. Üdvözlettel Joci!

  1. Kedves Joci!

   A 24-36 órás vízböjt bármilyen idő intervallumban alkalmazható. Vannak emberek (pl. Gandhi) akik hetente gyakorolja, de kéthetente és ritkábban még heti kétszer is (!) gyakorolják. De… nem kell olyan gyakran és rendszeresen böjtölni így – különösen a kezdetben, amikor pszichológiailag és érzelmileg nehezebb élni az evés nélkül.

   Ha Neked új a vízböjt, az lenne a javaslatom, hogy probáld ki csak havonta. Ha így kényelmes, akkor szép lassan lehet gyakrabban gyakorolni a 24-36 órás vízböjtöt addig, amíg nem találod a Neked természetes gyakoriságot. Mindenki más. Nem lehet csak egy szabályt kiszabni.

   Ha a jövőben egy heti 24-36 órás vízböjtöt érsz el, akkor hosszú távon ez lassan de alaposan fogja kitísztani testedet és segíthet abban, hogy öreg életkorig megőrízd egészségedet. Egy másik megoldás az, hogy ehelyett ritkább de hosszabb böjtököt tartasz. Minden lehetséges!

   Minden jót, Tallis

 3. Szia Engem az érdekelne hogy milyen vízzel lehet böjtölni tehát lúgos víz használjunk vagy inkább ásványi anyagokkal teli vizet Gondolom a csapvíz az nem igazán jó mert hogy az tele van klórral és még az után érdeklődnék hogy aki például milyen immun betegségben szklerózis multiplex egy szenved az vagyis hát nem szenved Csak megállapították nála hogy lehet hogy ilyen betegségnek a tünetei vannak és lehet hogy az annál lehet e alkalmazni ezt a vízből terápiát a gyógyulásra köszönöm előre is

  1. Kedves Imre!

   Végül is, ha a csapvíz hétköznapi életünkben nem öl minket, akkor böjt alatt se :-). De persze igaza van – sokkal jobb egy jó minőségú vizet inni ha böjtölünk! Mehet a lúgos víz, de az ásványvíz ugyszintén jó, és vannak akik inkább disztilált vizet isznak. Én a Szentendre melletti Lajosforrásból töltök. Szerintem ez alapvetően ízlés kérdése csak, hogy melyik a “legjobb”.

   Igen, a vízböjt a szklerózis multiplexen tud hatni. Már volt kliensem, aki hosszú távon is enyhítettem tüneteit vele. Több tényező van benne: a böjt hossza, a betegség stadiona, az immun rendszer ereje, a beteg pszichológiai állapot, az elötti és utáni étrend stb. Hallottam arról is, hogy teljes öngygógyulás is történt a vízböjtnek köszönhetően. Általában a gyógyulás ilyen komoly betegségek során több böjt alatt megtörténik.

   Azt is kell tudni, hogy nagyon jó hatásu a vízböjt sokféle autoimmun betegségeknél!

   Ha kell közelebb kontaktus/információ, vízböjtös konzultáns és coach vagyok. (Tehát együtt dolgozunk a böjt közben.)

   Minden jót,
   Tallis

 4. Köszönöm a választ igen jó lenne folyamatosan tartani a kontaktust, emailen tudunk kommunikálni vagy Messenger en

 5. Kedves Tallis!

  Egy 7-10 napos vízböjt során mennyi víz fogyasztása javasolt naponta?
  Tervezem a böjtöt, és a sportot sem fogom abbahagyni, de inkább regeneráló céllal, és maximum 120-as pulzus értékkel.
  Sokan írták, hogy célszerű a böjtöt légzéstechnikával is kiegészíteni, erről tudnál mondani valamit?

  Köszönöm!
  Kertész Róbert

  1. Kedves Róbert!

   Ha nincs más ok, a szomjuság szabja meg a napi víz fogyasztását! Vannak olyan körülmények, amelyek között sok vizet érdemes inni, de általában mindig az a legjobb, hogy hallgassuk meg testünket. A szomjuság a testünk jelzése, hogy igyunk! Ilyen egyszerű 🙂

   Ha vízböjtnél sportolni szeretnél, akkor ne felejtsd el, hogy a vízböjt teljesen más mint léböjt! Ha tudsz angolul, van egy videom erről az angol nyelvű weboldalomon:

   https://waterfasting.org/working-out-and-exercise-during-a-water-fast-is-it-safe/

   Röviden: hétköznapi féle edzés nem jó vízböjtnél. Ha edzel, nagyon kell kimélni magadat!

   Szép napot,
   Tallis

   1. Jó napot,a vizböjt alatt a vérnyomás csökkentő gyógyszereket be lehet venni?

   2. Kedves Sándor!

    Igen, be lehet venni, de ahhoz, hogy a vízböjt jobban gyógyítsa a magas vérnyomást, az lenne a leghatékonyabb, hogy böjt közben folyamatosan csökkentse le a gyógyszerek adagolását. Ezt úgy kéne csinálni, hogy napi szinten kövesse a vérnyomását, és ahogy a böjtnek köszönhetően természetesen lecsökken, párhuzamosan csökkentse le az adagolást is. Az lenne a cél, hogy elöbb-utóbb nem is kell szedni a gyógyszert. Ezen a ponton túl fontos, hogy egy jó ideig folytassa a böjtet. Így megszokja a teste ezt az ujabb, egészségesebb normális állapotat, hogy a böjt után is maradjon ez az alacsonyabb vérnyomás! Ehhez valoszínűleg legalább egy hét kell.

    Üdvözlettel:
    Tallis

  1. Majdnem mindig az a legjobb, hogy vezesse a szomjúságod! Azt is lehet mondani, hogy naponta legalább egy litert fogyassz el ahhoz, hogy ne száradj ki a tested – de vannak olyan helyzetek, amikor taszítóvá válik a víz, és ebben a helyzetben tulajdonképpen jobb lehet, ha ezt az ingert is követed. Mindig visszajön a szomjuság, de ha ezt a ‘szárazabb’ utat követed, jó ha szaktanácsod van.
   Persze az is lehet, hogy a tested inkább 3-4 litert kér naponta!
   Tallis

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s