Modern világunkban az emberek többsége soha nem élte meg, hogy 24 órán keresztül ne egyen semmit. Te sem? Ha így van, akkor az egynapos (36 órás) vízböjt kiváló alkalom arra, hogy nekivágj a vízböjt felé vezető útnak.

Emlékszem az első egynapos böjtömre. Azt terveztem, hogy megvacsorázom, majd a következő teljes napon át böjtölök, és csak másnap a reggelivel fejezem be a böjtölést. Ez  egyébként bárki számára ideális megoldás a 36 órás böjtölés kipróbálásához.

Pszichológiailag az élmény óriási kihívást jelentett. A legtöbb emberhez hasonlóan életemben aligha hagytam ki akár egyetlen étkezést, és az az ötlet, hogy egész napon át ne egyek semmit, teljesen képtelennek tűnt. A gyomrom állandóan korgott, úgy éreztem, hogy itt a világ vége: Éhen fogok halni! Természetesen az eszem tudta, hogy nem így van, de a racionális ész könnyen összeomlik, ha a mélyebb emocionális ösztöneid a tudatalattiból előtörnek. Estére már csak az ételre tudtam gondolni… De végül megcsináltam. Te is meg tudod csinálni. Bárki túlélhet 36 órát étel nélkül!

Tehát miért tedd ki magad egy ilyen megpróbáltatásnak? 😉 (Mellesleg, tapasztalataimmal ellentétesen sok ember egzisztenciális gondok nélkül élvezi az első egynapos böjtjét, sőt feltöltődnek energiával.)

Két ok miatt érdemes szembesülnöd az egy napos böjttől való félelmeiddel. Az első pszichológiai. Pontosan a félelmekkel való szembeszállás és a böjtöt követő reggel jelentkező győzelem hatására erősebb emberré válsz. Valamennyien rendelkezünk egy beépített túlélési reagálási képességgel. Áttörve egy egész napra az étel okozta pszichológiai gátakat, meg fogod tapasztalni, hogy a következő 36 órás böjt már sokkal simábban fog menni. Ugyanilyen fontos, hogy a későbbiekben már sokkal könnyebbé válnak a többnapos böjtök is, melyek képesek már teljesen megnyitni a test gyógyító metabolizmusát.

A második ok fizikális. Emésztőrendszered számára adsz egy nap szünetet, amikor pihenhet és megerősödhet. Ez rettentően fontos egészséges működésének megőrzése és elöregedésének megelőzése érdekében. Mahatma Gandhi például minden héten böjtölt egy napot. 78 éves korában történt meggyilkolását követően a halottkémek azon megdöbbentek, hogy belső szervei olyan állapotban voltak, mintha fele annyi idős lett volna.

Talán még ennél is fontosabb, hogy a 36 órás böjt arra ösztönzi a szervezetedet, hogy indítsa be a gyógyító metabolizmusát. Ez csak akkor következhet be, ha a test a zsírt fűtőanyagként égeti, a ketózisként ismert állapotban. A mindennapokban közvetlenül a megemésztett ételből vagy a májban raktározott glikogénből származó szénhidrátokat égeted el. Amikor abbahagyod az étkezést, glikogén készleteid körülbelül 24 óra után kimerülnek, és abból a célból, hogy az energia források ne merüljenek ki, tested kénytelen átállni a ketózisra. (Ennek a folyamatnak a részletes leírását lásd a háromnapos vízböjt című cikkben.)

Két fontos magyarázata van a háromnapos böjt alatt történő gyógyulásnak. Először, a test a zsírsejtekben mérgeket raktároz, ahol azok nem okozhatnak károkat. Ezek a mérgek kizárólag a ketózis folyamán szabadulnak fel és távolíthatóak el a testedből. Másodszor, az étkezés szüneteltetése miatt az immunrendszer extra energiákhoz jut, melyekkel képes a károsodott sejteket helyreállítani és pótolni, így az energia, melyet szervezeted normális esetben az emésztésre fordít, ezúttal a gyógyulásra használható fel.     

A ketózisra történő teljes áttéréshez körülbelül három napra van szükség, emiatt több szempontból rendkívül fontos a háromnapos vízböjt elsajátítása. De semmit se siettess túl korán! Ha nem érzed magad kellően felkészültnek a háromnapos böjtre, maradj a 36 órás böjtnél. Ha a 36 órát túl hosszúnak érzed, akkor helyette próbáld meg a 24 órás böjtöt. A 24 órás böjtölést kezd az vacsora elfogyasztását követően és a rákövetkező nap a vacsorával szakítsd meg (ebédtől ebédig a másik lehetőség). A 24 óra ugyan kisebb lökést ad a szervezetnek a ketózis elindítására, mégis rendszeres használata nagyon előnyös, mivel kimossa a belélegzett levegőből, az elfogyasztott vízből és ételekből származó, a szervezetedben felhalmozódott mérgeket – említést sem téve a gyógyszerekről és drogokról. Ha a heti vagy kéthetenkénti 24 órás böjtöt túl gyakorinak érzed, akkor helyette inkább talán próbáld ki a 16 órás napi böjtöt (intermittent fasting).     

Még egy utolsó megjegyzés: az egynapos böjtre való felkészüléshez nincs szükség arra, hogy előzetesen megváltoztasd étkezési szokásaidat. Ehhez hasonlóan a normális étkezéshez való visszatérés sem igényli a fokozatosságot.

Az egynapos (36 órás) vízböjt” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Üdvözlöm!
  Én megcsináltam a 3 napos vízböjtöt. Egész jól bírtam. Levert voltam 2-3. nap. Azt szeretném kérdezni, hogy az teljesen természetes, hogy a 2. napon végig ment a hasam? (1. nap normál széklet volt. 3. nap nem volt széklet.)
  Köszönöm a választ! 🙂
  Edit

  1. Kedves Edit!
   Igen, teljesen normális ez. Általában csak leáll az emészési rendszer, de végig mehet a hasunk, különösen ha nem volt ideális a böjt elötti étrendünk, és a testünk meg akar szabadulni a salakanyagoktól.
   Minden jót,
   Tallis

 2. Jó napot. Szoptatás alatt is lehet 1-2napos böjtöt tartani?
  Koszonettel :Soós Nagy Nikoletta

  1. Kedves Nikolett!
   Nem ajánlott, hogy szoptatás alatt legyen még testi teher egy hosszabb böjttől. Ez azt jelenti, hogy csak kb 24 óráig lehet böjtölni, mert ezután kezdődik azok a metabolikus változások, amelyek a glikogén elfogyása követően a mélyebb méregtelenítés és ketózis felé vezetnek.
   Üdvözlettel:
   Tallis

 3. Üdvözlöm
  Kérdezni szeretném, hogy milyen gyakran használhatjuk a 36-órás böjtöt?
  Köszönöm, Karmen

  1. Kedves Karmen!
   Effektív bármikor lehet használni egy 36-órás böjt. Vannak, akik hetente, sőt hetente kétszer gyakorolják.
   De… én nem szigorúan rendszerezném, mert elöbb-utóbb ellenállni fog az éned arról, hogy ‘miért kell megint feladni a kaját…’ Ahhoz, hogy fenntartó legyen, inkább kezd el könnyen és nem olyan gyakran (talán max. kéthetente), és hallgass a testedre, hogy mikor kéri a vízböjt. Kérni fog, mert neki jó az evéstől való pihenés. Csak az a kérdés, hogy megengedi az éned – és ehhez gyöngéd módon kell előrelépni.
   Tallis

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s