Ha az egynapos vízböjt túl riasztó számodra, úgy érzed, hogy nem tudod teljesíteni, akkor ebben nincs semmi különös, ez teljesen normális. Napjaink modern világában sok ember érzi ugyanezt. Ahelyett, hogy igyekeznél magad rávenni valami olyasmire, amire tulajdonképpen még nem vagy kész, a mindennapos böjtölés kevésbé rendkívüli, könnyebben megvalósítható célkitűzés – és hosszú távon szintén jelentős egészségi előnyei vannak.

A mindennapos böjtölés egyszerűen abból áll, hogy kiterjeszted a természetes böjtölés időtartamát minden egyes nap: azaz a vacsora és a reggeli közötti böjtöt. Az étel nélküli időtartam meghosszabbítása éjjelente, 12 óráról 16 órára, lehetővé teszi emésztő rendszered teljesebb pihenését. Ez alatt regenerálódni tud, és egész tested elkezdi a gyógyulást, ami különösen az idő nagy részét kitöltő alvás és ‘gyógyulási üzemmód’ esetén valósul meg.

A mindennapos böjtölés akkor a leghatékonyabb, ha minden egyes napon betartod: ha beépíted a napi rutinodba. A napi 16 órás böjtölés céljából – ami az étkezésnek egy nyolcórás időkeretre történő korlátozását jelenti – a többség azt a megoldást találja legkönnyebbnek, ha kihagyja a reggelit. Bár az élelmiszeripar kíméletlenül sulykolja azt az üzenetet, hogy a reggeli a ‘a nap legfontosabb étkezése’, ez egyáltalán nem igaz. A reggeli órák a természetes méregtelenítés időszaka; az étkezéssel megszakítjuk ezt a folyamatot, annak túl korai befejeződését okozva. Történelmi viszonylatban a reggelire csak a modern társadalmakban helyeződik ekkora hangsúly. A rómaiak például sohasem étkeztek délelőtt.

Először, a reggeli elhagyása valószínűleg éhséget, esetleg alacsony energiaszintet okozhat. Következésképpen ellenállás ébredhet fel benned a mindennapos böjtöléssel szemben. Ez mindaddig várható, míg a régi gyakoribb étkezési bioritmusodból nem törsz ki. De ez csak idő kérdése. Néhány nap. Legrosszabb esetben egy vagy két hét.

Állandóan hallom a kifogást: “Képtelen vagyok a reggelit kihagyni. Dolgozom. Hogy tudom túlélni ebédig?” Ne aggódj, ha a rómaiak képesek voltak üres gyomorral egész Európát meghódítani, te is kibírod! Ez csak annak kérdése, hogy engedd bioritmusodat alkalmazkodni. Közben van egy megoldás ‘szenvedéseid’ enyhítésére, reggel egy csésze alacsony kalóriájú kávé elfogyasztása (alacsony zsírtartalmú vagy növényi tejjel). A koffein energiát biztosít, miközben természetesen csökkenti az étvágyat, és a kevesebb, mint 100 kalória bevitel csak minimálisan fogja a reggeli méregtelenítést befolyásolni.  Ez hosszú távon nem a legideálisabb megoldás, de nem ártalmas az alkalmazkodás időszakában.

Tudományosan természetesen nincs alátámasztva, de saját tapasztalataim, testem jelzései  szerint azt állíthatom, hogy a mindennapos böjtölés jótékony hatásai megközelítőleg azonosak a naponkénti ‘rendszeres’ étkezés és a heti egy 24 órás böjtölés kombinációjának eredményeivel. Érdekes módon, ha összeadod az egyhetes időszak alatt egy extra 4 órás böjtölés bevonását (7×4 óra = 28 óra), akkor az időtartam hasonló az egynapos böjtöléséhez.  Talán ez egyik oka annak, hogy amikor a mindennapos böjtölés rutinját már megszoktad, miért sokkal könnyebb megfontolni a 24- vagy 36 órás böjtölés kipróbálását –  melyek maguk is ugródeszkául szolgálnak a későbbiekben a hosszabban tartó, gyógyítóbb böjtölésekhez.