Ha nem érzed magad késznek arra, hogy kipróbáld a vízböjtöt, akkor a léböjt egy jó kezdetnek bizonyulhat. Másképpen “lé diétaként” ismert fogalom a napi fogyasztásodból a szilárd táplálék kiiktatását jelenti. Más szavakkal ahelyett, hogy ennél és innál, csak iszol.

Ezen az egyedüli megszorításon kívül a léböjt megvalósításának lehetőségei gyakorlatilag kimeríthetetlenek. Bár alapvetően két elemi kategóriája van: a gyümölcsökön és a zöldségeken alapuló léböjt.

Ha korábban soha nem próbáltad ki a léböjtöt, valószínűleg könnyebbnek találod majd a gyümölcsléböjttel történő kezdést, mivel a magas cukor tartalom a testednek bőséges energiát biztosít, hogy túléld a napot. Akár úgy érezheted, hogy a szokásosnál több energiával rendelkezel! Következésképpen a mindennapi életedben és munkád végzésében sem okoz problémát a gyümölcs diéta. A gyümölcsléböjtökkel kapcsolatban felmerülő egyetlen panasz, hogy a résztvevők néha gyomrukat túl savasnak érzik. Bár ez gyakran azért fordul elő, mert magát a gyomrot krónikusan túlzottan igénybe veszi a nehéz ételek fogyasztása. A savképző ételek, mint a hús, az alkohol és a kávé, kerülésekor a gyomrod először a túlzott sav termelés leállítását kezdi el, így gyümölcsléböjtöléskor a gyümölcsökben lévő természetes citromsav nem fogja gyomrodat bántani.

Bármilyen gyümölcslé jól működik, de a két legnépszerűbb diéta az almalé vagy a citruslevek (különösen a narancslé) fogyasztásából áll. A maga módján mindkettő nagyon egészséges, különösen a májra gyakorolt hatásukon keresztül. Az almalében lévő almasav hagyja a májat pihenni és segíti az epekövek puhítását, míg a narancslében túlnyomórészt jelenlévő citromsav az alapos méregtelenítést biztosítja.

A gyümölcsléböjt egészségi előnyei legteljesebben az ún. “mono-diéta”esetén bontakoznak ki, ami azt jelenti, hogy kizárólag egyfajta gyümölcs levét iszod. Ha új vagy a diétázásban és a böjtölésben, valószínűleg úgy érzed, hogy többfajta gyümölcs fogyasztása kevésbé unalmas.  Ez rendben van. 🙂 Ha már azt is kihívásnak érzed, hogy semmi szilárdat nem rághatsz, akkor nincs szükség arra, hogy komplikáld az életed diétád feltételeinek további korlátozásával! Hidd el, az emberek többsége rágás függő (csak gondolj például a rágógumi világsikerére…), ezért bármilyen gyümölcsléböjt érzelmi kihívást jelent, még akkor is, ha fizikálisan bőséges kalória bevitelt kap a szervezeted.

A zöldségek többségének alacsony kalória tartalma miatt a zöldség-alapú léböjtök mind fizikálisan mind érzelmileg kihívást képviselnek. Ezért ésszerű, hogy először a zöldségléböjtöt azt követően próbáld ki, ha már néhány gyümölcsléböjt keretében némi gyakorlatot szereztél, és ily módon jobban tudod a böjt során felmerülő bármilyen pszichikai jellegű ellenállás forrását azonosítani: vajon emocionálisan reagálsz a kevés kalória fizikális kihívására vagy a szilárd étel hiányára való tisztán emocionális reakcióról van szó. Ezt a két érzést néha nehéz megkülönböztetni.

A zöldségléböjt mellett a zöldségek lehetőséget adnak a leves diétára is. Sokakban a leves melege komfort érzetet kelt, ami képes kompenzálni az evés korlátozása miatti hiányérzetet. Bármelyik formát választod jó, ha tisztában vagy azzal, hogy a zöldség-alapú léböjt ugyanolyan hasznos a testednek, mint a gyümölcs-alapú. Mindenekelőtt a kalória csökkentés katalizálja a méregtelenítést a zsírégetésen keresztül, noha a léböjt-alapú méregtelenítés soha nem olyan mély, mint a vízböjt esetén elérhető.  Emellett minden zöldségféle segíti a vér pH értékének javítását, valamint biztosítja a hasznos vitaminok és ásványok sokaságát!

Biztosan kíváncsi vagy arra, hogy egy léböjt milyen hosszú lehet. A gyümölcslé-alapú diéta magas kalória tartalma miatt fizikailag hosszú ideig, akár hónapokig folytatható! Inkább az a kérdés, hogy egód mennyi ideig kész elfogadni a rágás hiányát át és az ízek limitált palettáját. Más oldalról legtöbben a zöldség-alapú léböjtöt rövidebb ideig folytatják az erőteljesen korlátozott kalória bevitel miatt. Mindazonáltal mindig van megoldás arra az esetre, ha indíttatást érzel ugyan a zöldség-alapú léböjtre, de nincs hozzá bátorságod. Az egyik lehetőség, hogy több kalóriát tartalmazó zöldségféle, például burgonya, levét vagy pépjét iszod a zöldséglevek mellett. A másik lehetőség pedig az egyébként zöldség-alapú léböjtnek gyümölccsel történő kombinálása.  Ilyen lehetőség például a nap elején gyümölcslé fogyasztása, és a nap folyamán később a zöldséglevekre és/vagy levesekre való áttérés.

A lehetőségek tényleg végtelenek.
Tehát csináld csak (just do it!) – tested meg fogja köszönni!