A világon valaki egyáltalán miért szeretne két hétig vagy még tovább böjtölni?

Ha a nyugati világban az embereknek csak mindössze kicsiny százaléka folytatna valaha bármiféle vízböjtöt, akkor még kisebb az aránya a 14 napos vagy hosszabb gyógyító böjtben résztvevőknek. Miért? Mert egyszerűen nincs rá szükség.  A mindennapos tisztítás és gyógyítás, a rendszeres rövid, egynapos (36 órás) vízböjtölés az eseti 7-10 napos böjtökkel kombinálva megőrzi kiváló egészségi állapotod.

Ugyanakkor a gyógyítás lehető legmélyebb szintjének elérése érdekében szükséges, hogy mélyebbre ássunk egy hosszabb böjtöléssel. Például, némely komoly fizikális betegség – melyeket a nyugati orvoslás gyógyíthatatlannak tart  – gyógyítása hosszabb tisztítást követel meg. Szemben azzal, amit az orvosok széleskörben állítanak sokféle megbetegedés, mint a II. típusú cukorbetegség, a multiplex szklerózis, a krónikus magas vérnyomás, az autoimmun rendellenességek, valamint bizonyos típusú daganatok gyógyíthatóak. Igen, ezek a betegségek és több más betegség a vízböjtöléssel tartósan meggyógyíthatók.   

Hasonlóan, a legmélyebb spirituális tisztulás a meghosszabbított böjtölés teljes hossza során történik. Bár napjainkban hajlamosak vagyunk csak Mózesnek és Jézusnak a bibliai 40 napos böjtölésére emlékezni, valójában évezredek óta számos spirituális hagyomány megköveteli a 40 napos vízböjtöket. Pitagorasz egyenesen megkövetelte a potenciális tanítványaitól, hogy felvételük előtt 40 napot böjtöljenek. Nem kívánjuk az ilyen hosszantartó étel megvonást, a szenvedélyekről és az életörömökről való lemondást, de ez a vonakodás csak a nem akarás kérdése. Ne higgy a félelmeidnek és vonakodó egódnak. Nem fogsz éhenhalni. Ha nem vagy komolyan alultáplált és a normálisnál kisebb súlyú, 100 000 zsírsejtjeidben tárolt kalóriával rendelkezel, mely a ketózison keresztül felszabadítható. Ez elegendő arra, hogy kitartson a 40 napos böjt idején.  Ha túlsúlyos vagy, akkor potenciálisan még hosszabb ideig (de az esetek többségében ez nem tanácsos).

Bár a meghosszabbított gyógyító böjt egy szempontból egyszerűen a 7-10 vízböjt kiterjesztése, de sokkal erőteljesebb, mivel lehetőséget teremt számodra mélyebb ‘gyógyító krízisek’ átélésére. Ahogyan a 7-10 napos vízböjtről szóló cikkben kifejtésre kerül, a gyógyító krízis gyakran a vízböjt első hetének végéhez közeledve következik be, a régi betegségek szimptómáinak megjelenésével, mikor testedből a sérülések és a traumák tartósan eltávolításra kerülnek. Hasonló jelenség gyakran előfordul a böjt második hetében – és ez az oka annak, amiért érdemes a 7-10 napos vízböjt meghosszabbításakor megéri legalább a 14 napos böjtöt megcélozni. Ez a második gyógyító krízis az elsőnél mélyebb hatásokat vált ki, vagy, esetleg befejeződik az a tisztulás, mely az első krízis folyamán nem volt teljes. Más szavakkal, a vízböjt második hetétől kezdődően tested a komolyabb megbetegedések gyógyítását végzi. Egyszerűen eddig a pontig a mindennapos mérgek tisztítását végzi (különösen akkor, ha nem böjtölsz rendszeresen).

A mélyebb és komolyabb egészségi problémáknál, akár fizikális akár lelki természetűek, a gyógyító krízis gyakran sokkal később jelentkezik, 20., 30. vagy éppen 40. napon.  Lehetetlen pontosan megjósolni, mikor következik be. Csak bízzál a testedben és hagyd, hogy a természet tegye a dolgát…

Nem minden gyógyulást kíséri drámai gyógyító krízis. Néha a betegség tünetei és a trauma nyomtalanul kezdenek eltűnni. Az ilyen esetekben  –  amikor nincs világos jele annak, hogy nyilvánvalóan megszabadítottad magad  az egészségi problémától  –  nehézséget jelenthet annak megállapítása, mikor kell a böjtölést befejezni. Ez az egyik oka annak, amiért tanácsos a meghosszabbított böjtölést valamilyen orvosi felügyelet mellett végezni. A másik fontos indoka a szakértővel történő közös munkának az, hogy biztos legyél a tekintetben, hogy tested nem lépi túl táplálkozási képességeit, hiszen hosszú böjtölés megközelítheti tested fizikális határait.

Ha a böjtölést határozatlan ideig folytatod, elérkezel ahhoz a ponthoz, amikor az már  éhezéssé változik. Nyilvánvalóan nem akarod átlépni ezt a pontot! Amikor zsírraktáraid véglegesen kiürültek, testednek nem marad más választása, mint az izom szövetek és a belső szervek elpusztítása útján történő táplálkozás. Ezzel óriási károkat okoznál saját magadnak.  Szerencsére tested világos jelet ad: extrém éhség. Bár valószínűtlen hogy ezt a vészjelzést nem veszed észre, két másik kevésbé nyilvánvaló szcenárió szintén megköveteli a böjt befejezését  –  és itt ismét láthatod, hogy böjt során az orvosi felügyelet mekkora segítség.  Az első lehetőség az izomszövetek felélése azt megelőzően, hogy a zsírtartalékok kimerülnének. Tested egészének energia ellátása céljából a ketózis valóban különösen hatékony. A probléma az, hogy az agy egy teljesen más fűtőanyagot igényel: a glukózt. Ez azonban a zsírszövetek emésztésekor nem keletkezik. Ehelyett a testnek az izmokból kell kivonnia.  A másik lehetőség, hogy kimeríted az elektroliteket (vérsókat). Ez valószínűtlen, de rendkívül veszélyes! Ezért tanácsos 7-10 napot követően a böjt további szakaszában viszonylag rendszeresen a vérképet ellenőrizni.

A böjtöt követően a normális táplálkozásra történő átmenetről szóló információkat kérlek nézd meg itt.