Valamennyi böjt közül több vonatkozásban a háromnapos böjt a legjelentősebb. A gyógyító metabolizmus megnyitásához ugyanis egy három napos időtartamra van szükség. A három nap képezi a még hosszabb böjtök felé vezető út első lépcsőjét is (mint a 7-10 napos és a még hosszabb böjtök), melyek folyamán a mélyebb gyógyító folyamatok bekövetkezhetnek. Minél gyakrabban élsz a háromnapos böjttel, annál könnyebbnek találod majd a hosszabb vízböjtöket.

Őszinte leszek. Kezdetben a háromnapos vízböjt gyakran a legnehezebb feladat.

Mindezek miatt az elvonulás keretei segíthetnek abban, hogy nekivágj az első néhány háromnapos vízböjtnek. Minél többet tehetsz e tapasztalatok javítására és elmélyítésére, annál jobb! Mindenesetre jobb nem harapni annál nagyobbat, mint amit képes vagy megrágni J (it’s better not to try to bite off more than you can chew) mindaddig, amíg nem érzed az egynapos (36 órás) vízböjtöket kényelmesnek.

Mindaddig, amíg nem szerzel több tapasztalatot és tested nem tanulja meg a ketózis állapotába való belépést, a háromnapos vízböjt kihívásai nagyobbrészt fizikai jellegűek. A ketózis folyamatban közvetlenül a zsírszövetekből származó zsírok égetése folyik, ami az ún. keton testek termelésén keresztül valósul meg. Kivéve, hogyha egy nagyon alacsony szénhidrát tartalmú diétát követsz, ez egy teljesen eltérő módja annak, ahogyan normális esetben tested kivonja a sejtek működéséhez szükséges energiát. Így tehát az emberek túlnyomó többsége sohasem tapasztalja meg a ketózist, ehelyett anyagcseréjük haláluk napjáig a szénhidrátok égetésére támaszkodik. Ez tényleg kár. Két szemünk van és mind a kettőt használjuk. Két kezünk van, két lábunk van, és mindkettőt használjuk. Ehhez hasonlóan két metabolizmussal rendelkezünk: a mindennapos szénhidrát-alapú metabolizmus és a ketózis. Mindkettőnek megvan a saját funkciója.

Tehát mi történik ténylegesen a három nap alatt? Hogy fogod magad érezni valójában?

1. nap:

Természetesen az első nap ugyanúgy fogod magad érezni, mint az egynapos böjtnél (részletes leírását itt találod), ahogyan a májban és az izmaidat körülvevő szövetekben glikogénként raktározódó szénhidrát tartalékaid lassan kimerülnek. Ugyanakkor pszichológiailag sokkal jobban fogod érezni magad – hiszen már van tapasztalatod az egynapos ételmegvonás túlélésében. A három napon keresztüli ételnélküliség egyszerűen ennek az időbeni kitolása, és remélhetőleg a gyakorlat következményeként jobban tudsz majd a szervezetben végbemenő fizikai változásokra koncentrálni. Ez alatt a három nap alatt ténylegesen szembesülhetsz a saját egóddal, de ez jellemzően nem az egód egzisztenciális félelmében nyilvánul meg, hanem inkább az étellel kapcsolatos függőségek formáját ölti, és nagyobb a valószínűsége, hogy azokkal kell szembenézned.

2. nap:

A második nap elejére glikogén tartalékaid ki fognak merülni. Ezen a ponton a hogyléted attól függ, mennyire vagy tapasztalt a böjtölésben. Én, ha mostanság böjtölök, nagyon jól érzem magam, mert már glikogén készleteim kimerülése elött átkapcsol testem a ketózisra. Más szavakkal, nem szenvedek semmiféle “erő veszteségtől”. Az első nap végéhez közeledve inkább energiával töltődök fel, mert két forrásból származó energia egyszerre táplál: mind a szokásos szénhidrát-alapú anyagcsere (a glikogén tartalékok teljes kimerüléséig), mind a ketózis, amely az első étkezés kihagyását követő néhány órában kezd termelődni. Ez egy nagyszerű érzés, és idővel te is átélheted!

Ugyanakkor, ha tested még nincs hozzászokva a ketózishoz, a folyamat megtapasztalása ettől eltérő lehet… Amikor glikogén üzemanyag raktárad kiürül, tested új energiaforrást fog keresni. És gyorsan! A ketózis útján történő zsírégetés nagyon hatékony ugyan, de a probléma az, hogy a tested még nem tanulta meg, hogyan férjen hozzá ehhez az anyagcseréhez, az érintett kémiai folyamatok ugyanis jelentősen eltérnek a szokásostól. Ehelyett a legközelebbi energia forrás a protein, itt az energia a saját izomszöveteid elégetéséből származik.  Ne aggódj, nem fogsz jelentős izomtömeget veszteni. Mindössze néhány száz grammról van szó, míg tested a harmadik nap végére képes a hatékony ketózis alkalmazására. Ettől kezdve minden további izomtömeg-vesztés egyre minimálisabbá válik.

Közben valószínűleg az energiaszinted erősen le fog esni. Izomfájdalmakat érezhetsz, különösen a lábaidban és a hátadban, ahogyan tested izomszöveteket áldoz fel. A fejfájás szintén gyakori, az alacsony vércukor és energiaszint, valamint a kezdődő méregtelenítés miatt. Tompa fájdalom a vesék környékén ugyancsak előfordul, mivel a veséknek megfeszített munkát kell folytatni annak érdekében, hogy zsírsejtjeidből az első mérgeket, másrészt a protein égetésekor keletkező extra savakat kimossák. Ha így van, gondoskodj arról, hogy igyál eleget: legalább naponta egy vagy két litert. Nincs naponkénti rögzített minimum fogyasztás. Ez főleg az adott személy méreggel való telítettségi szintjétől függ. Sokan naponta 3-4 litert isznak.

Nem akarok neked hazudni. Személy szerint én úgy látom, hogy a böjtölés élményéről túl sok könyv és weboldal rózsaszínű képet fest. Sajnos benne van pakliban, hogy az igazság a vízböjt iránti érdeklődést kiolthatja… Igen, talán fantasztikusan érzed majd, mint akinek ötöse volt a lottón J. Az első néhány háromnapos böjt idején azonban valószínűleg rosszul fogod magad érezni, hasonlóan ahhoz, amit átélsz, amikor átesel az influenzán: fájások, fájdalmak és általános energiahiány. De ne aggódj! Ne add fel ezen a ponton!!! Túl fogod élni. Csak tarts ki! Az összes ilyen tünet el fog múlni.

3. nap:

A harmadik nap többé-kevésbé folytatása a másodiknak, mind abban a vonatkozásban, hogy milyen fiziológiai folyamatok zajlanak, mind abból a szempontból, hogy érzed magad. Sokan mélyponton érzik magukat a második nap végén vagy a harmadik nap elején. Általában azonban ezek után a dolgok jobbra fordulnak, mihelyt a ketózisra való átállás befejeződik.

Ha a böjt legkeményebb része az első három nap, akkor nem éri-e meg közvetlenül belemerülni egy hosszabb böjtbe és learatni az addigi szenvedések gyümölcseit? Talán. Ha van rá energiád, akkor rajta! Nagyon valószínű azonban, hogy az első néhány háromnapos böjt után mind fizikailag, mind emocionálisan kiszipolyozottnak fogod magad érezni. Semmi szükség arra, hogy ezen a ponton bármi többet tegyél. Három nap elég. A feladat teljesült. Sikeresen felélesztetted tested gyógyító metabolizmusát, amelyre a későbbiekben növekvő mértékben támaszkodhatsz. Emellett a méregtelenítésnek már egy jelentősnek tekinthető fokát is megtapasztaltad. Inkább akkor kezdj hosszabb és mélyebb böjtbe, amikor tested már jobban alkalmazkodott a háromnapos böjtökhöz.

A harmadik nap végén, élvezz egy pohár frissen csavart narancslét, és dőlj hátra. Eltérően a hosszabb böjtöktől, az étkezéshez való visszatérés nem igényel hosszas átmenetet. Hasonlóképpen ahhoz, hogy a böjt előtt sincs szükség hosszas felkészülésre. Ugyanakkor az első néhány étel legyen könnyű: nagyrészt gyümölcsök és/vagy zöldségek (a böjt előtti utolsó könnyű étkezésekhez hasonlóan). Ne egyél túl sokat! Ha egód azt mondja, hogy zabálj, kerüld el a kísértést, próbáld meg becsületesen étvágyad követni. A gyomrod összement, az emésztőrendszered működése jelentősen lelassult, így egy kis időt igényel, hogy a dolgok visszatérjenek a régi kerékvágásba. Ha követed étvágyad, néhány napon belül ismét normálisan fogsz étkezni.