Azt követően, hogy a háromnapos vízböjtöt már komfortosnak érzed és tested képes akadálytalanul átkapcsolni a ketózisos anyagcserére (több információ itt), eljött az ideje, hogy megfontold egy 7-10 napos böjt megvalósítását. Mert a méregtelenítés folyamata akkor indul be igazán, ha az energiád forrását már kizárólag a zsírsejtek képezik (több információ itt). Ez azt jelenti, hogy a háromnapos böjt egyszerűen nem elég a mélyebb problémák feloldására.

Ha az első néhány háromnapos vízböjt átélését nehéznek érezted, teljesen érthető, hogy számodra egy 7-10 napos böjtnek még a gondolata is ijesztő. Engedd meg, hogy meggyőzzelek arról, hogy ez a feltételezés valójában nem helytálló, nincs így. A tested a háromnapos böjt során a ketózis létrehozásával elvégzi a legnehezebb munkát – mialatt üzemanyag tartályod is üresen üzemel. A harmadik naptól a ketózis folyamata egyre hatékonyabbá válik, és így könnyebbnek és energiával telítettnek érzed majd magad, egy jól olajozottan működő motorhoz hasonlóan. A böjtölés egyre inkább a mindennapi étkezés szorító igényétől való felszabadulás ünnepléséhez hasonlít majd. Ez a szabadság, valamint a könnyebb test és tisztább tudat olyan jó érzéssel tölt el, hogy sokan a böjt végén ténylegesen vonakodva térnek vissza a normális táplálkozáshoz. Ez valóban az igazi létezés csodálatos tisztasága, az étel szükségletek és függőségek eltérítő és elnyomó hatása nélküli lét.  

Ahogyan a harmadik nap végére gyógyító metabolizmusod beindul, emésztő rendszered szintén fokozatosan befejezi normális működését. Ennek eredményeként ezután éhezési gyötrelmeid többsége enyhülni kezd. Mivel emésztésed le fog állni, különösen fontos, hogy figyelj arra, mind a háromnaposnál hosszabb böjtölést megelőző mind az azt követő időszakokban, hogyan és mit eszel. A böjtölés megkezdése előtti átmeneti időszak azért fontos, mert nem akarhatod az emésztést addig lezárni, amíg beleidben még táplálék van.  Megrohadna benned. Ez nem jó ötlet. Ha megrohadna, akkor a mérgező melléktermékek nem segítik testedet – különösen éppen akkor, amikor célod éppen a méregtelenítés. A böjtöt követő átmenet pedig azért különösen fontos, mert emésztési rendszered hibernált. Nem képes azonnal emészteni. Óvatosan és körültekintően kell felébresztened, könnyen emészthető ételekből kis mennyiségek fogyasztásával. Ellenkező esetben kiábrándult leszel! Éppen úgy, ahogyan egy hosszú böjt elején a bélben maradó étel megrohad, most is hasonló eset fordulhat elő. A levek, a legegyszerűbb gyümölcsök és a zöldségek kivételével bármilyen más élelem leülepedik a gyomrodban mindaddig, amíg emésztő rendszered képes megbirkózni a feladattal. Az ébresztés néhány napot vehet, illetve vesz igénybe. Saját tapasztalataim szerint normális étvágynál böjt után a normális étkezéshez való átmenet hossza nagyjából azonos a böjtölés időtartamával.

Emlékszem arra, hogy amikor az első hétnapos vízböjtöm végét megünnepeltem egy pizza elfogyasztásával, micsoda telítettségi érzet töltött el. Napokkal később is szó szerint mintha egy kőtömb nehezedett volna a gyomromra… Felesleges mondanom, hogy utólag megtanultam a leckét!

Tehát valójában mi is történik a 7-10 napos böjt alatt? Mit érzel valójában?

1-3 nap:

Természetesen a 7-10 napos böjt első három napja általában követi a háromnapos böjt cikkben leírtakat. Bár, idővel, sokkal könnyebbé – egyenesen élvezhetővé- válik és a ketózisra való átállás folyamata fel fog gyorsulni.

4-6 nap:

A ketózisra történő teljes átállást követően tested képes minden rendelkezésre álló forrását a gyógyulásra és a méregtelenítésre fordítani. Tudni fogod, hogy ez mikor következik be. A leheleted büdös lesz. Verítéked és általában a testszagod kellemetlenné válik, hiszen bőröd kibocsátja azokat a mérgeket, melyek szó szoros értelemben életed nagy részében bensődben felhalmozódtak. Nem, ez tényleg nem egy társasági elfoglaltság! Ugyanakkor a testedből távozó visszataszító dolgok közvetlen megtapasztalása késztethet arra, hogy még inkább értékeld a tőlük való megszabadulást! Ez egyben erőt ad a jövőbeni böjtölések folytatásához, hogy ne azzal törődj, kezdetben ezek mennyire kemények lehetnek. Én egy hétnapos böjt negyedik/ötödik napján váltam a böjtölés hívévé, amikor a nyelvem elkezdett egy undorító fém ízű habot termelni. Tényleg olyan íze volt, mint a méregnek.     

A méregtelenítés vese- és izomfájdalmakat is okozhat, de általában ez sokkal elviselhetőbb, mint az első három napban megtapasztaltak, amikor az energia szinted mélyponton volt. Lesznek periódusok, amikor fizikailag kifejezetten jól érzed magad, tudatod tiszta és nyugodt, aztán ez átmegy egy mélyebb tisztulási szakaszba, amikor gyengébbnek és rosszabbul érzed magad. A hosszabb böjtök során a dolgok állandóan változnak. Óráról órára. Napról napra. Nincs benne semmilyen kézzelfogható logika, ezért ne is próbáld elemezni. Csak bízzál a testedben és menj az árral. A tested tudja, mi történik: hogyan és mit kell méregtelenítenie, hol kell gyógyítania, mikor kell behúznia féket az ilyen köztes intenzívebb periódusokban.

7-10 nap:

Joggal csodálkozhatsz azon, hogy itt ezen a weboldalon miért nem soroltam fel az “ötnapos vízböjtöt” vagy a hasonlókat. Ha a négy- vagy az ötnapos böjtöt szeretnéd kipróbálni, tedd meg! A böjt minden egyes napja jót tesz, hasznodra van! Bár az, amiért szerintem a 7-10 napos böjtöt érdemes célul kitűzni – gyakran a böjtölés első hetének végén történik meg, de ezt csak akkor élheted meg, ha érzelmileg készen állsz arra, hogy túllépj a háromnapos böjtön! Amit ezen a ponton megtapasztalhatsz az ún. “gyógyulási krízis”. Akkor következik be, ha tested a mindennapi mérgek ‘egyszerű nagytakarítását’ már elvégezte, és elkezdte a küzdelmet a mélyebb (mind fizikai mind emocionális jellegű) betegségekkel, sérülésekkel és traumákkal. Kifejtése megtalálható a hosszabb gyógyító böjt c. cikkben.

A gyógyulási krízis a böjt folyamán a visszatérő és átmenetileg intenzívebbé váló betegség tüneteiből áll. Ez kissé aggasztónak tűnhet, különösen akkor, ha nem vagy tisztában azzal, hogy tulajdonképpen mi történik veled ezalatt. Mindazonáltal, ez a krízis tökéletesen normális.  Gondolj bele: a böjt előhívja a betegséget onnan, ahová a tested mélyén egyébként fizikailag és/vagy a tudatalattidban emocionálisan be van zárva. Lehetséges, hogy az előidézés hatására átmenetileg a betegség tünetei élesebben jelentkeznek majd, de éppen a megrázkódtatás alapján válsz képessé arra, hogy aztán tartósan eltávolítsd magadból a betegséget és igazából meggyógyulj. A nyugati orvoslás szinte sohasem képes elérni a gyógyulás hasonló szintjét mert a toxikus (allopatikus) gyógyszerek és fizikai beavatkozások csak lecsökkentik vagy elnyomják a tüneteket. Nem távolítják el a betegség gyökereit!

A 7-10 napos vízböjt során elérhető méregtelenítés mértéke és gyógyulás mélysége miatt csak akkor van szükség egy ennél hosszabb böjt mérlegelésére, ha egy komolyabb egészségügyi problémát akarsz megcélozni vagy igényed van saját lelkiséged mélyebb spirituális megismerésére. Egyébként hetente egy 24- vagy 36 órás böjt (vagy inkább a rendszeres mindennapos böjt) kombinálva egy esetenkénti 7-10 napos böjttel minden, amire valaha szükséged lesz. Tőled függ, hogy milyen gyakran folytatsz 7-10 napos böjtöt, de kérlek, ne erőszakold magad a böjttel!  Ne böjtölj, mielőtt tested nem kész rá – még akkor sem, ha racionális éned azt hiszi, hogy jó oka van rá.  Amint szembesültél és átélted a rövidebb 1-3 napos vízböjt alapvető fizikai és emocionális kihívásait, elkezdhetsz megbízni saját testedben és abban, amit tested akar. Ezen a ponton tested mindig tudja, mi neki a legjobb. Amikor eljön a megfelelő idő, a 7-10 napos böjtölésre bensődből fakadó belső késztetést fogsz érezni. Örömmel várod ezt majd. Egyeseknek ez csak néhány év alatt egyszer fordul elő, másoknak évente néhány alkalommal. Csak ezt a belső hangot kövesd.

A 7-10 napos vízböjt” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia! Leírnád konkrétan, hogy vízböjtből milyen élelmiszerek az ajánlottak?!

  1. Szia Macsjoshy!

   Vízböjt után először zöldségek és/vagy gyümölcsök ajánlottak. Utána gabona félék és hüvelyesek jöhetnek, végül tejtermékek (joghurt és kefir kivételével) és hús. Az alapelv az, hogy először azokat az ételeket eszük, amelyek (1) könnyen emészthető fel, és emelyek nem okoznak (2) ragadós se (3) savas környezetet a belekben.

   Egy 7-10 napos böjt után nemcsak a sorrendje ezeknek az ételeknek fontos, hanem az időzítése és mennyisége. Rövidebb böjtek után (kb. 3-5 napig) lehet megúszni a következményeket, ha elrontod a hétköznapi étrendhez visszavezető átmenetet, mert még mindig üzemel bizonyos mértékig az emésztési rendszered (így aránylag gyorsan tudja “bekapcsolni” magát). Kb. egy hétig tartó és ennél hosszabb böjteknél pedig NAGYON lelassul az emésztés. Nem lehet várni, hogy egy napról a másikra folytassa teljes gőzzel a munkáját. Így igaz mind az enzímek termelésével mind az un. peristalsis-szel (a belek fizikai erővel) kapcsolatban.

   Egy 7-10 napos böjt után ha túl gyorsan terheljük az emésztési rendszerünket, akkor megfizetjük az árát! Ezért fontos, hogy a fentieken túl először (1) csak kis mennyiségben együnk és (2) több napot engedjük meg magunknak, hogy a hétköznapi étrendhez visszavezető átmenet végét érjen. Egy 7-10 napos böjt után, várható hogy ez az átmenet 4-5 napig fog tartani.

   Ha kell több információ erről, van egy 60+ oldalas PDF-em az angol nyelvű weboldalomon. Minden benne van :-). A link itt van:

   https://waterfasting.org/fasting-plans-shop/

   Jó böjtelést!
   Tallis

   1. Kedves Tallis! A vízböjt hetedik napján tartok…12 napot terveztem…Mindenféle furcsa tüneteim jelentkeztek az utóbbi években: ízületi merevség, allergiás reakciók, epekő, a szem gyengülése, halláscsökkenés, bőrviszketés, emésztési rendellenességek, túlsúly, fáradékonyság, álmosság. Szeretnék ezektől megszabadulni. A kérdés az, hogy meddig kellene folytatnom a böjtöt? Valahol azt olvastam, hogy a máj regenerálódásra csak a harmadik héten kezdődik el. Akkor a 12 nap nem elég? Emília

   2. Kedves Emília!
    Ideális esetben addig kéne folytatni a böjtöt, amíg nem múlnak el a tünetek.
    A rossz hír az, hogy ha olyan sok és különböző tünet jelen vannak, kétlem, hogy 12 nap elég lesz. Lehet, hogy 21 napra vagy még hosszabb időre lesz szükséged. Sajnos előre nem lehet pontosabban tudni. Ha nem kivitelezhető egy ilyen hosszú böjt, lehet több rövidebb alkalom között elosztani a böjtölés, de sajnos így nem olyan hatékony. Szóval ha kivitelezhető egy hosszú böjt, ez lenne a legjobb – ha megengedi az egészséged.
    Minden jót!
    Tallis

 2. Nagyon összeszedett, tartalmas, és jól megfogalmazott cikk, kiváló munka! Valahol esetleg tudok beszélni a cikkíróval négyszemközt?

  1. Dear Tallis,first I would like to thank you for this truly informative writing. Also I would like to grab the opportunity to ask for your advice (as you kindly offered to Nick). I started a longer fast 2 days ago, and plan to do it for a minimum of 2 weeks. I am a healthy and fit 50 years old and I do this as much as for my physical body as for my spirit and soul.
   As I am not too big I slightly worry over loosing too much weight, so I cant decide wether a water fast or a liquid fast is better for me. Also if I want to do it for at least 21 days (wish to experience a deeper look of myself spiritually, but again I dont want to go too thin by the end of it.
   Any guidance would be greatly appreciated.

   1. Hi Erika,
    Thanks for sharing. Well, it’s hard to give a black-and-white answer about whether a water fast or juice fast is better – keeping in mind your worries about weight. In your case, I would say that a lot depends on the relative importance of the physical versus spiritual aspects of your fast. Unfortunately, you can’t have it both ways: wishing to take a deeper look at yourself while not losing a significant amount of weight. It takes time to go deep spiritually – time during which you WILL be losing weight! Having said this, any water fast is more likely to go deeper spiritually than a juice fast. So my advice for you would be to do a water fast, but one with a “bail-out button” if you reach a predetermined weight that you don’t want (or are afraid?…) to go under.
    Hope this helps,
    Tallis

  1. Kedves Merci!
   A hasmenés beleférhet – egy vízböjt során kb. bármilyen olyan tünet előfordulhat, amely egy influenzánál is jellegzetes (csak a láz nem tipikus). A hasmenés leginkább akkor fordul elő, ha (1) sok méregtelenítés történik vagy (2) egészségtelen volt a böjt elötti étrend. Ha nem múlik el, akkor lehet, hogy valami másról is van szó, mert nem szokta okozzá a többszörös hasmenést a vízböjt. Mindenképpen ilyen helyzetben vigyázni kell a hidrálásra, és szükség esetén abbahagyni a böjtöt!
   Tallis

 3. Jó napot kívánok!
  A vízböjt 11. napján tartok. Már végeztem hosszabb vízböjtöt, de még nem tapasztaltam azt, hogy bármilyen fájdalom jelentkezzen a testemben – maximum fáradtság, fázékonyság, nagy igény a magányra, visszavonulásra.
  Talán ezért is meglepő, amit ezalkalommal tapasztalok: majdnem minden nap délután-estefelé egy kellemetlen hasfájás (a fájdalom lehet, hogy erős szó – inkább mint amikor sava van valakinek és mar), illetve hasmenés-inger.
  Ez természetes? Ha nem, akkor mi lehet az oka és ellenszere?
  Egy további kérdésem van: egy hosszabb (akár 21, vagy még több napos) vízböjt nem gyengíti le nagyon a szervezet immunitását?
  Köszönöm a választ!
  Kitti

  1. Kedves Kitti!

   Köszönöm, hogy írt. Precizebb kérdezgetés nélkül nem tudom pontosan mondani, mi okozzá a hasfájást, de gyakran előfordulhat a 7. és a 14. nap között a mérgező anyagok felhalmazódása a vastag bélben. Időnként rendeződik magától a dolog és elmegy a kényelmetlenség. Időnként nem. Ha ezzel együtt nincs energiája vagy levertnek érzi magát, akkor általában egy beöntés a legjobb megoldás. Egy pillanatról a másikra tud javítani a helyzetet.

   Arról, hogy legyengíti-e a szervezet immunitását a vízböjt, pont fordítva van!!! Az immunrendszer erősítéséhez egy hosszabb vízböjt az abszolut legjobb!!!!!

   Tallis

   1. Kedves Tallis!
    Nagyon köszönöm a megnyugtató választ!
    Igen, a hasfájás valóban elmúlt, magától.
    Ma van a böjtöm 22. napja és a fizikai gyengeséget leszámítva kifejezetten élvezhető.
    Kitti

 4. Üdvözlöm! Az érdekelne hogy milyen különbséget tapasztalunk a szervezetünket tekintve a vízböjt és a lé böjt között. Tíz napos böjt harmadik napja következik. Úgy tervezem hogy a negyedik naptól beiktatok 100%-os gyümölcsleveket is. Nagyon el fogom rontani vele a tíz napos böjtömet?

  1. Kedves Loki!
   Teljesen más a vízböjt hatása egy léböjthöz képest. A nulla kalóriás bevétel azt jelenti, hogy a testünk legmélyebb szinten bekerül a ketózisba. Így aktiválodik legerősebb módon a kitisztító / gyógyító metabolizmusunk. Ehhez képest egy léböjt hatékonysága ennek csak a töredéke – különösen a vízböjt 3. napjától, miután rendesen kialakul a ketózis.
   Sok sikert!
   Tallis

 5. Dear Tallis, i would like to ask about teeth brushing during longer fasts. Can i use a toothpaste for it or should i just brush it without anything ?

  I also would like to ask if any supplements are needed or consuming some salt in the water each morning is enough ?

  Boti

  1. Kedves Boti!

   Elnézést, hogy magyarul válaszok (nyelvi hibákkal együtt!). A vizbojt.com a magyar nyelvű öccse a sokkal nagyobb angol nyelvű waterfasting.org nevű weboldalomnak azoknak, akik nem tudnak angolul.

   Ha maximalista vagy, akkor talán egy kicsit jobb a fogkrém nélküli fogmosás, mert kevésbé okoz ingert az emésztési rendszernek. A másik szempont pedig az, hogy úgyis minimálisan ingerli a gyomrodat. Tehát ha nagyon zavar a kitisztítás okozta íz a szádban, akkor nem világ vége, ha használod fogkrémet.

   A másik kérdéseddel kapcsolatosan nem kell semmiféle kiegészítő, ha kb. jó egészségben vagy! Reggel nem kell sózni a vízedet se. A plussz (added) só csak felemeli a vérnyomásodat, és több munkát ad a testednek. Gyakran lehet olvasni a plussz sóról azért, mert 1. a felemelt vérnyomás jó érzést ad és 2. vannak, akik félnek az ásványanyagok (electrolytes) lecsökkenésétől a böjt során. Legtöbb esetben egyszerűen tévhít ez. Okos a test, és böjt közben megőrízi a lényeges ásványanyagokat! – ha csak nem a Donald Trump tipusu magas só tartalmú étrendjét eszed. Ebben az esetben hétköznapi élet közben a test állandóan igyekszik távolítani a sót, és a vízböjt első napjaiban folytatódik az a folyamat addig, amíg rájön arra, hogy most már nincs több só-bevétel.

   Tallis

 6. Először is szeretnék gratulálni a honlapjához, nagyon igényes és hasznos információkat tartalmaz.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a nyelven megjelent fehér lepedék mikor tűnik el. Most a 4. napon tartok, és 7 napot tervezek. A lepedék eltűnése jelezheti, hogy a szervezet befejezte a tisztító munkát, vagy azt nem érdemes megvárni, majd a böjt után ismét rózsaszín lesz.

  Másik kérdésem, hogy én ebbe a hosszabb böjtbe most belecsúsztam. Csináltam már 2-3 naposat, de hosszabbat nem. Viszont most a 4. napom érzem magam a legjobban eddig, de nem készültem fel rá. Igaz főleg salátát ettem előző napokban, de volt benne hús is és kolbász. Lehet, hogy emiatt rövidebb böjtöt kéne csinálni, hogy a belekben ne maradjon pangó étel? Vagy mehet tovább. Az első három nap nagyon fájt minden izületem , csontom és izmaim, és nagyon fáradt voltam, de 4. nap reggel 5 kor energikusan keltem, és minden fájdalom eltűnt.
  Azért kezdtem bele a hosszabb böjtbe, mert télen kisfiam hazahozott egy csúnya ovis vírust, amit nem tudtam kipihenni és egy krákogás visszamaradt de az orvosok nem tudnak vele mit kezdeni.

  1. Kedves Valéria!
   Köszönöm, hogy írt. Én nem várnám ki a fehér lepedék eltűnését. A legtöbbb klienseknél még a 40 nap se elég ehhez!
   Ami a böjt elötti étrendet illeti, ne aggódjon! Ha továbbra is szeretne böjtölni, akkor nyugodtan lehet. Vagy nem lesz probléma, ami jó :-). Vagy a pangó ételt a teste magától fogja kiüríteni (amely bármelyik napon történhet). Vagy ha a napok során hasi görcs meg általános energia hiány jelentkezik, beöntéssel lehet megoldani.
   Jó egészségét!
   Tallis

 7. Jo estet!
  Koszonom a cikket!
  Az lenne a kerdesem, hogy mit eszik amikot nem bojtol, kovet valamilyen dietat, illetve h olyankor figyel e a mennyisegre? Magvakat, mandulat , diot ilyesmit mennyi idovel a 7 nap utan lehet enni?
  Illetve , hogy a heti 2 nap ajanlott bojt egymas utani napokkent hatasosabbak e, vagy az mind1?
  Koszonom!

  1. Kedves Serendy!
   Szerintem böjtök között nincs csak egyetlen egy ‘helyes’ étrend – csak legyen jó minőségű és természetes az éltel!
   Egy 7 napos böjt után magvakat, diófélék stb. a 3. napján lehet enni, illetve ha jó az emésztési rendszered és már van egy kis tapasztalat a böjtben, akkor talán már a 2. napján. Turmixolt állapotban még könnyebb az emésztéshez.
   Én nem kedvelem a 2 napos böjtöt, mert a második napján főleg izmainkat égetjük fel, mielött mélyebb szinten beindul a ketozis. Heti szinten inkább 24- vagy 36-órás böjtöket javasolnék. Ha érzed, mélyebb tisztításra van szükséged, akkor időnként inkább egy 3 napost becsusztatnék helyette.
   Tallis

 8. Kedves Tallis!
  Tavaly novemberben már olvastam az Ön cikkét. Ennek hatására belekezdtem egy 10 napos böjtbe ami aztán 35 naposra sikeredett. Az első napok valóban nehezek voltak,leginkább az éhségérzet gyötört. Az ezt követő időszakban kb. 3 olyan napom mikor jártányi erőm sem volt,de a böjt nem okozott szenvedést sőt többségében energikus voltam. Szerencsés helyzet alakult a böjtömhöz ugyanis nem dolgoztam így otthonomat nem kellett elhagynom,kényelemben töltöttem napjaimat. Most ismét belefogok egy böjtbe minimum 10 naposba de valószínű,hogy 21vagy több nap lesz belőle. Ismét nem dolgozom de szeretnék intenzíven sportolni. Futni,szobabiciklizni. Nem titkolt vágyam a méregtelenítés mellett a fogyás,kb 10-15 kg. Úgy gondoltam mozgással feltúrbózom kicsit ezt a folyamatot. ( Tavaly 35 nap alatt 14 kilót fogytam. ) Mi a véleménye,ajánlja vagy ellenzi a sportolást böjt alatt? Hogy hat a szervezetre? Lehetnek -e ” mellékhatások” ? Válaszát várom és hálásan köszönöm.

  1. Kedves Andrea!

   Az igazság az, hogy nagyon kell vigyázni az intenzív sportolásra vízböjt közben! Ha ellenzi a teste, akkor ne forcirozza át magát, mert nem fog építeni új izmot böjt alatt – inkább csak károsítja az izomzatot az edzés, és izomláz lesz a végeredménye. Ha tud angolul, akkor videot csináltam erről a témáról a waterfasting.org-on:

   https://waterfasting.org/working-out-and-exercise-during-a-water-fast-is-it-safe/

   Ha gyöngédebb módon mozog – például séta vagy kirándulás során – akkor nem károsítja testét és egyszerre felhasználja a kaloriákat. Lényeg az, hogy ha jól érzi magát mozgás közben, akkor valószínűleg jót tesz. Ha rosszul esik, akkor inkább rosszat csinál a mozgás a testének.

   Minden jót,
   Tallis

 9. Kedves Talis!
  Vegig csinaltam egy 10napos vizbojtot miutan olvastam cikket. Az normalis h a nyelvem felszine sotet barnas, szurkes lett kb az 5. nap?
  Illetve az lehetseges h a bojt miatt jobban hullott a hajam?
  Nagyon szepen koszonom , igazan sokat segitett az irasa!

  1. Kedves Kate!
   Gratulálok a 10 napos böjtön :-). Általában fehérre szokott válni a nyelv, de ha nagyon sok méregtelenítés történik, akkor barnás is lehet. Hullhat a haj, de idővel vissza fog nőni. A középkoru klienseim, akik 40 napos böjtöt csinálnak, gyakran azt megjegyzi, hogy a böjt után ősz haj helyett eredeti színnel visszanő a hajuk!
   Tallis

   1. Koszonom!:) Nem volt konnyu, de kibirtam.
    Akkor jo hatekonysagi jelnek veszem a nyelven elszinezodeset.
    Azt szeretnem meg megkerdezni, hogy inzulinrezisztencia eseten segit e a vizbojt, vagy inkabb az ellenkezo?
    Koszonom!

   2. Ne haragudjon, hogy ennyi kerdessel bombazom, de lenne megegy. Az a legenda jarja, hogy ha koplalunk vagy alig eszunk, a testunk utana mindent rogton raktaroz es sokkal jobban fogunk hizni, mint azelott. On mit gondol errol?
    Koszonom

   3. Sajnos igen… Nem mondanám, hogy ‘sokkal’ jobban fogunk hízni, de igaz, hogy böjt után minden szempontból hatékonyabban működik testünk – és ez az emésztésünket is illeti. Tehát nem kell olyan sokat enni mint a böjt elött.

 10. Kedves Tallis!
  Nagyon örülök ennek az oldalnak, mert alig találni hiteles, részletes leírásokat.
  Most a vízböjt hatodik napjánál tatok, és 3 nappal ezelőtt jelent meg bal oldalamnál enyhe fájdalom, ami inkább akkor fáj jobban, ha nekidőlök valaminek, vagy olyan mozdulatot teszek. Vesére gyanakszom. Érdemes addig folytatni míg elmúlik? Egyébként nem terveztem meddig fogom csinálni, de a 21 nap jó volna.
  A másik kérdésem, hogy mennyi vizet kell inni (60 kilósan indultam, most 56).
  Hálás köszönettel!
  Attila

  1. Kedves Attila!
   Örülök annak, hogy segít a vizbojt.com :-).
   Nehéz mondani, mi az oka a mostani kényelmetlenségednek, de valószínűleg NEM a vese, ha nem volt előzetes probléma vele. Sokan azt hiszik, hogy szól a vese (és erről sok tevés információt lehet kapni a weben…), ha felmerül ebben a testrészben kényelmetlenség. Inkább kötőszövet vagy mirigyrendszer szokott lenni, de precizebb leírás nélkül nem lehet tudni a Te esetedben. Valószínűleg el fog múlni magától. Csak idő kérdése. Eközben lehet, hogy rosszabul mielött javul (attól függóen, hogy mi az oka).
   Minden jót,
   Tallis

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s